Gode tips til deg som skal søke jobb innen IT

IT-kandidater er som regel i en heldig posisjon når de skal søke jobb, da det er kandidatenes marked, men det er allikevel viktig å huske på at din drømmejobb mest sannsynlig også er flere andre sin drømmejobb. Derfor er det viktig å få frem det som gjør deg unik, mener vår Consultant Manager Morten, som til daglig jobber med bemanning og rekruttering innen IT.

Ledige stillinger innen IT

Hva er dine tips til IT kandidater som er nyutdannet og skal ut på arbeidsmarkedet?

Det er viktig at du kan vise til egne prosjekter. Det er ikke så viktig hvilke typer prosjektet du kan vise til, men en kode i f.eks github eller bitbucket er gull verdt. Mange lager ofte ting på egenhånd utenom skolen, som en app eller en webside og det er fint å kunne vise frem dette på jobbintervjuet. Det mange ikke tenker på er at vi ønsker å se hva som ligger bak. Det å i tillegg kunne vise til en kode du selv har skrevet, er veldig nyttig. Et annet tips når du skal ut i jobbmarkedet, er å sette deg inn i stillingen som du faktisk søker. Forbered deg godt, les deg opp på hvilken teknologi bedriften bruker og hva som er viktig for bedriften. Det er en stor fordel om du kan vise til konkrete eksempler fra det bedriften etterspør i stillingsannonsen.

Hvordan kan man skille seg ut som kandidat?

Tenk deg at det kommer inn 3 kandidater som alle har samme skoleoppgave å vise til – den oppgaven i seg selv gjør deg ikke unik, de fleste har den og hvis alle kandidatene har samme karaktersnitt, da er det den som klarer å få frem hva som gjør personen unik, som til slutt passerer målstreken og kaprer drømmejobben. Som nyutdannet innen IT kjenner de fleste i dag sin verdi og sin egen kompetanse, men som junior er det viktig å være litt ydmyk og vite at man er en junior. Goder er noe som kommer når du har fått vist bedriften hva du er god for.

Hvilke egenskaper ser oftest bedrifter etter?

De egenskapene som går igjen hos de fleste bedrifter som søker etter IT-kandidater, er at kandidatene er nysgjerrige på teknologi. Bedriftene ønsker kandidater som viser en brennende interesse for fagfeltet og egne prosjekter. Sitter du på Code Academy, leser blogger og er opptatt av å holde deg oppdatert på fagfeltet, er det et stort pluss. En annen egenskap bedrifter ofe ser etter, er at man kan samarbeide med andre. Team-arbeid er blitt et viktig nøkkelord, vis gjerne til eksempler på at du kan jobbe godt i team. Flere bedrifter ser verdien av at man kan samarbeide da det ofte fører til at bedriften blir mer effektiv og trivselen på jobb øker. Når det er sagt, varierer det mye hva bedrifter ser etter- Introvert eller ekstrovert er ikke avgjørende, men kommunikasjon vil alltid være viktig.

Er det noe spesielt du bør tenke på ved CV og søknaden?

Legg ved en søknad, la gjerne søknaden utfylle CV-en. Her kan du skrive kort om prosjektene dine, hold det kort og konsist, få med de viktigste programmeringsspråkene og teknologien du er komfortabel med + relevant erfaring og prosjekter. Ikke la CV-en være mer enn 2-A4 sider. Ikke ha en CV på 14 sider, legg heller ved en fil med prosjektene dine. Les mer om hvordan du skriver en god CV

Til slutt vil jeg si, at det viktigste av alt er at du brenner for det du gjør, så ikke være redd for å vise engasjement når du snakker om fagfeltet ditt! Lykke til!

Del artikkelen