I karrieren

Overgangen fra studier til arbeidslivet – slik lykkes du!

Mange nyutdannede skal i disse dager ta steget inn i arbeidslivet. For noen er dette en etterlengtet overgang, men for andre vil overgangen fra student til fulltidsjobb bli en stor omstilling. Nytt miljø, nye sosiale koder, og ikke minst nye måter å samhandle med kolleger på. Vi gir deg noen tips til hvordan du kan lykkes med overgangen fra skolebenken til den nye tilværelsen som arbeidstaker.

Vær villig til å samarbeide

Fra en fleksibel studiehverdag til å måtte være på kontoret fra åtte til fire, fem dager i uken kan for mange være det mest utfordrende med overgangen til arbeidslivet. For andre kan det nettopp være samarbeidsevner som gjør at de ikke lykkes i sin første heltidsjobb. Som student fokuserer man først og fremst på seg selv og egne karakterer, nå må du skifte fokus til arbeidsplassen du jobber for. Å samarbeide er en kunst, husk å være åpen og på tilbudsiden fra dag én.

Ta intiativ

Det finnes to typer mennesker; de som ønsker at ting skal skje og de som får ting til å skje. Noen er nok vant til å bli fortalt hva de skal gjøre, på en arbeidsplass er det større krav til selvledelse og egne intiativ. Bruk dine styrker for å se hvor du kan være proaktiv for bedriften.

Følg kleskoden

På de fleste høyskoler- og universiteter er det helt vanlig å gå i en uformell klesstil og kanskje til og med joggebukse på biblioteket. I arbeidslivet må du mest sannsynlig justere stilen opp noen hakk. Sett deg inn i bedriften sin kleskode og om det ikke forventes at du skal gå i dress eller kjole på jobb, vil det i mange tilfeller forventes at du kler deg pent eller representabelt.

Tenk langsiktig

Det er ikke gitt at den første jobben etter studiene er drømmejobben. Uansett bør du gjøre en ordentlig innsats og inspirere kollegene dine til å gjøre en god jobb. Tenk langsiktig og husk at arbeidsgiveren din vil også bli en referanse og et springbrett til neste jobb. Hvis du er en god ressurs for arbeidsplassen, vil arbeidsplassen være en god ressurs for deg.

Våg å spørre

Som student er du vant med å få tilbakemelding på arbeidet du gjør jevnlig gjennom karakterer. På en arbeidsplass vil du måtte yte ditt beste selv når ingen skal gi deg en karakter i etterkant. Føler du at du ikke har fått god nok opplæring eller er du usikker på hvordan du presterer? Ta ansvar selv og spør.

Helt til slutt, du kommer til å gjøre noen feil. Bruk feilene som en mulighet til å vokse og bli mer bevisst på dine styrker og svakheter. Forsøk å rette opp i feilen og vær villig til å lære og spørre om hjelp.

Del artikkelen